Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2017 18:02 - Странностите на поверията и традициите за Великден
Автор: calistotours Категория: Забавление   
Прочетен: 1195 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.02.2017 18:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Любопитки за Великден

Странностите на поверията и традициите за Великден


В тази статия няма да говорим за християнското значение на Великден, което за вярващите християни е „Възкресение Христово”, а за странните поверия, които поколения наред хора влагат в този празник.

Великден е любим празник и за малки и големи, пъстър и шарен с боядисаните си яйца, слънчев и цветен с наближаващата пролет.

Точно в този дух са вярванията и поверията, свързани с Великден, които ще изброим по-долу:

1.     Великденският заек идва от протестантската религия, която по същество празнува Велиден много по-скромно от ортодоксалните християни. Заекът е символ на плодородие и многочелядност.

image

2.     Първите боядисани яйца са били само червени, защото са символизирали кръвта Христова. Доста по-късно започват да се „шарят” яйца и боядисват в различни цветове.

3.     Най-скъпото яйце за Великден е поръчано от руски император за неговата любима и изработено от известният бижутер Фаберже.

image

4.     В много християнски държави като Испания, Италия, Филипините и други спазват традицията да разиграват разпъването на Христос, като носят кръстове и вериги, символизирайки по този начин съпричастността на вярващите християни към Христовата саможертва.

5.     В градината на Белия дом, американският президент и съпругата му раздават дървени великденски яйца, подписани от тях на всички деца, които ги посещават.

6.     Традицията децата да търсят Великденски яйца в къщите и градините идва от далечната 1678, където за първи път в германка приказка се споменава за един заек, който криел яйцата на децата в градината

7.     На Великден вярващите християни се поздравяват с „Христос Воскресе” и отговорът е „Во Истина Воскресе”, и така до 40 дни след празника.

8.     Австралийците са заменили Великденския заек с дългоносо и дългоухо животинче на име билби. Това е защото заекът, като основен унищожител на реколтата не е на почит в Австралия.
image

9.     Като символ на раздялата със зимата в Германия, Великденски обичай е коледните елхи да се изгарят на Великден. Огънят е също така емблематичен символ на светлината и раждането за нов живот.

10.  Докато у нас за Великден имаме обичай, първото яйце да е боядисано в червено и с него да се намазват челата на децата за здраве и късмет, то във Филипините родителите дърпат косите на децата си също за здраве и късмет.
image

11.  В далечната 1873 година е произведено първото шоколадово яйце с което се дава началото на това шоколадово Великденско изкушение.

image

12.  Счита се, че най-големият шоколадов заек е направен в Южна Африка през 2010 година, а година по-късно едно от най-големите великденски яйца е било изложено в италиански търговски център. Докато заекът е бил раздаден на деца в неравностойно положение, то съдбата на тежащото 7200 кг яйце остава неизвестна.
image

13.  Двеста осемдесет и пет яйца снася годишно една кокошка.

14.  Трябва да сме благодарни за вкусния Великденски козунак на френски хлебар, който още през 17 век първи омесва сладък хляб за Великден. Тази традиция така се харесва на хората, че се разпространява много бързо из цяла Европа и заменя традиционни обреден хляб.

15.  А знаете ли, откъде идва името на Великденските острови? Много просто, те са открити през 1722 година, точно на Великден и затова техният откривател ги кръщава на този голям християнски празник.

16.  Има сведения, че още в древен Египет, Персия и Китай са боядисвали яйца и са си ги подарявали, като символ на зараждащия се нов живот, новото начало.
image

17.  Докато у нас традицията е на Великден да се борим с яйца и този, с най-здравото яйце ще бъде най-здрав и късметлия през годината, докато в Германия например не е така. Те чупят яйцата в масата, за да си ги сложат в салатата.

 

 

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: calistotours
Категория: Туризъм
Прочетен: 34450
Постинги: 33
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930