Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2016 16:19 - Почти шаманските ритуали на различните народи за Нова Година
Автор: calistotours Категория: Новини   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Почти шаманските ритуали на различните народи за Нова Година

Грозде…
Испанците в полунощ  изяждат 12 зрънца грозде, за да бъдат щастливи 12 месеца в годината. Когато за първи път празнувах Нова Година на остров Тенерифе, Канарски архипелаг останах приятно изненада от този по детски наивен обичай. След това ми стана интересно, как е по света и ето какво открих.

Стафиди…..
В Португалия са заменили гроздето със стафиди. Последните 12 минути до полунощ  португалците изяждат по една стафида като всяка е наречена с различно желание и мечта за сбъдване.

Портокали….
Кубинците пък залагат на 12 портокала, които са символ на 12-те месеца в годината и твърдо вярват, че спазването на този обичай носи късмет.

Василопитата
Гърците пък ядат сладкиш, в който е поставена монета, която носи късмет през Новата година. Като силно вярващ християнски народ, ритуалът изисква първото парче от сладкия хляб да е наречено за малкия Исус, второто за бащата на семейството, а третото за къщата.

Жена ли си? Не влизай!

Британците се страхуват в първия ден от Новата Година като гост в дома им да не влезе жена - много лоша поличба. И отварят широко вратите си ако на гости им дойде мъж с подаръци - късмет през цялата година.

Фойерверки….
Според многото легенди и предания, в страната-родина на коледната елха -  Германия не могат да си представят новогодишната нощ без фойерверки и без да си леят олово.

Темари….
Това е
традиционно фолклорно китайско изкуство с топки за игра, които японските родители подаряват на децата си на първия ден от Новата година като символ на късмет, щастие, добросърдечно приятелство и лоялност.

Да се облечем в бяло….
Нова Година в
Бразилия е подвластна на белия цвят. Бразилците носят в новогодишната нощ бели дрехи за щастие и мир и отиват да се веселят на световноизвестния плаж Копакабана.

Да хапнем
детелина с четири листа
Австрийците за Нова година залагат на кулинарните символи, като празничен обяд с печено, и сладоледен десерт от мента във форма на детелина с четири листа. Това са основни условия за осигуряване на късмет през Новата година.

Не изхвърляй счупените чинии през годината…
А ги изхвърли пред домовете на своите приятели, като символ за обществено благо и много приятели. Така правят в
Дания в Новогодишната нощ.

Подарявам ти целувка…..
Освен подаряването на целувка в полунощ в Америка  гледат на гъбите и на черния боб и лещата като на символи за щастие и опаричване поради това се считат за традиционна Коледна вечеря на трапезата.

Кръгли понички…..
Х
оландците ядат понички за Нова година, защото смятат, че кръглите  понички са носители на един цял цикъл – начало и край и затова носят късмет през Новата година.

По-шумно, още по-шумно, най-шумно…

Италианците празнуват Нова година най-лудо, защото смятат, че от по-голямата врява злото бързо ще избяга. И трябва да се яде лазаня, а не някакви макарони според стар сицилиански обичай.

Бадем за късмет…..

Норвежците за Новата година приготвят пудинг от ориз, а в самия пудинг крият един бадем и на който се падне бадемът, той ще получи  щастие и богатство.

Шампанско на плажа…..
Защото на Нова Година е лято, топло и слънчево и затова жителите на далечна Австралия отбелязват Новата година с шумни свиркания, тромпети и църковни камбани, гарнирано с грандиозно шоу с фоейрверки и реки от шампанско.

Червено е  цветът…..
Не само на Нова година, но особено тогава в Китай драконите са червени, лампите са червени, домовете са украсени с червени декорации, тъй като червеният цвят е символ на щастие и радост и китайците го боготворят.

Да празнуваме 10 дни…..
В новогодишната нощ Дядо Мраз и неговата асистентка Снегурочка носят подаръци и ги оставят край елхата, откъдето започва 10 дневна веселба. Така е в Русия, защото руснаците слагат в последния ден на годината началото на своята десетдневна фиеста.







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: calistotours
Категория: Туризъм
Прочетен: 33978
Постинги: 33
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930